brandwond blijft pijn doen

Een brandwond is erg slecht voor de huid. Daarom is het goed en verstandig om de verbrande huid goed te behandelen. Een brandwond kan namelijk erg veel pijn met zich meebrengen.

Jou brandwond blijft pijn doen, het is dus belangrijk om te kijken naar welke brandwond je hebt opgelopen.

Soorten brandwonden

Wanneer je een brandwond hebt opgelopen, kun je onderscheid maken tussen verschillende soorten brandwonden. Het is belangrijk om te weten welke brandwond je hebt opgelopen omdat de behandelingen kunnen verschillen.

  • Een eerstegraads brandwond

Wanneer je een eerstegraads brandwond hebt opgelopen kan het zijn dat je last hebt van een droge rode huid dat erg pijn kan doen. Vaak kan de huid ook gezwollen zijn. Je kan dit vaak vergelijken met een verbrande huid door de zon.

  • Een tweedegraads oppervlakkige brandwond

Bij deze brandwond kun je last hebben van blaren. Het betekent dat je huid beschadigt is. Vaak is je brandwond erg pijnlijk en kan je last hebben van een rode en natte huid.

  • Een tweedegraads diepe brandwond

Ook bij deze vorm van brandwond kan je last krijgen van blaren. Hier is ook duidelijk zichtbaar dat je huid beschadigt is. Het is duidelijk te zien dat je huid langer is aangetast door de warmte. Kenmerken hiervan zijn pijnlijke witte roodachtige plekken.

  • Een derdegraads brandwond

Dit de ergste brandwond die je kan hebben. Als je een derdegraads brandwond hebt zal je niet tot nauwelijks pijn hebben omdat hierbij je huid zodanig is beschadigt dat je zenuwen zijn aangetast die in je huid zitten. Je kunt dit vaak herkennen door een droge zwarte huid die aanvoelt als leer.

Het komt vaak voor dat je last heb van een combinatie van verschillende soorten brandwonden omdat de huid op elke plek anders word aangetast.

Behandeling van een brandwond

Het is ten alle tijden aangeraden om paracetamol of een andere pijnstiller te nemen tegen de eventuele pijn die je ervaart van je brandwond.

Wanneer je last heb van een eerste of tweedegraads brandwond kan je behandelen met een crème die daar voor geschikt is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan aftersun.

Wanneer je last heb van een tweedegraads diepe brandwond of een derdegraads brandwond dan is het belangrijk om naar een dokter of ziekenhuis te gaan. Deze zullen je brandwond behandelen op een manier waardoor je snel geen last ervan hebt.

Risico’s bij een brandwond

Wanneer je een brandwond hebt opgelopen kan je last krijgen van allerlei klachten. Het is belangrijk dat je snel contact opneemt met een dokter wanneer je last krijgt van de volgende verschijnselen.

  • Brandwond voelt warm aan

Wanneer een brandwond warm aanvoelt, dan kan het een indicatie zijn dat je brandwond aan het ontsteken is. Belangrijk is dus dat je contact op neemt met je dokter

  • Koorts

Ook koorts kan een belangrijke indicatie zijn van een ontsteking. Neem dus in dit geval ook altijd snel contact op met een dokter.

Indien je geen contact opneemt in deze gevallen kun je last krijgen bijvoorbeeld verlies in gevoel op de plek waar de brandwond is ontstaan of littekenvorming. Zorg dus altijd voor een goede professionele behandeling